Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
11.08 | Kakao na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45) Ser żółty (20g) Rzodkiewka (20g),bazylia(5g), Orzechy 10g Sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
7
|
Zupa kalafiorowa z ryżem (250g)
Kotlet jajeczny(70g) Ziemniaki (50g) Mizeria z jogurtem(100g),tarta marchewka (50g), Kompot owocowy ,woda(200ml) |
9,7,1
3,1
|
kawa (200ml)
bulka wrocławska z (5g), masłem (35g), Szczypiorkiem (2g) pomidor (20g), Jabłko (120g)
|
7
1
7 |
12.08 | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Pasta z tuńczyka, jaj i szczypiorku - wyrób własny (35g) Ogórek kwaszony (20g) rukola(20g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
7
1
7 7
|
Rosół z kaszą kuskus (250g)
Mięso mielone z warzywami (100g) makaron (40g) surówka wiosenna (100g), cykoria,(20g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9
4
7 |
Mleko (200ml),
Ciasto drożdżowe z jabłkiem-wyrób własny (100g,) truskawki (100g),
|
7
3,1,7
|
13.08 | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina- schab pieczony (20g) Papryka (20g),sałata(5g) Sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
7 7
|
Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (250g)
Pulpet drobiowy (65-70g) Ziemniaki (50g) Surówka po żydowsku(120g),sałata (5g) Kompot owocowy (200ml)woda |
7,9,3
1 3,1
7 |
Jogurt naturalny (150ml) , mus z truskawek (50g)
Bułka z masłem (35g) winogrono (120g) Herbata owocowa (200 ml) |
1
7
|
14.08 | Kuskus na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Twarożek ze szczypiorkiem (50g) rzodkiewka,(20g),marchewka(10g) sok owocowy 100% (200ml) |
1,7
1
7 |
Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g)
Gołąbek z sosem pomidorowym (130g) Surówka z cykorii (120g) Ryż brązowy (40g) Kompot owocowy (200ml)woda |
9
3
7;1,3
|
Grahamka z masłem (35g)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g), Arbuz (120g)
Kakao na mleku (200ml)
|
1
7,3
4
7 |
15.08 | Święto |
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
18.08 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina-szynka wp. (20g) Papryka czerwona (20g),kiełki buraka(2g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
7,1
1
|
krupnik (250g), makaron pełnoziarnisty (50g),z sosem mięsno-warzywnym (100g) i serem żółtym (10g)
Brokuł z wody (50g,)marchewka z jabłkiem(50g) Woda/ Kompot owocowy (200ml) |
1,9,
3,
1,
7 |
Jogurt nat.(150ml), mus z truskawek (50g) bulka z masłem (40g)
jabłko (120g) Napój cytrynowy (200ml) |
7
3
7,
|
19.08 | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser biały ze szczypiorkiem (35g) Rzodkiewka (20g),sałata(5g), sok owocowy 100%(200ml) |
7
1
7
|
Zupa pomidorowa z ryżem (250g)
Gulasz drobiowy (70g) Kasza bulgur (50g) Surówka z selera naciowego i warzyw z oliwą.(120g), ogórek kwaszony(10g)
Kompot owocowy (200ml)/woda |
9,1,7
1
1,3
9
|
Chałka z masłem (35g)
Orzechy (10g) arbuz (120g) Mleko (200ml) |
7,3
8 7
7 |
20.08
|
Płatki żytnie (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Pasta warzywna, pomidor (20g),bazylia (5g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
1,7
1
9,
|
Rosół z kaszą kuskus (250g)
Mięso wołowe mielone z warzywami (100g) Ziemniaki (50g) Sałata z rzodkiewką i jogurtem (100g),rukola (10g) Kompot owocowy/woda (200ml) |
1,9,11
9 |
½ jajka,szczypiorek
Bułka grahamka z masłem (35g) winogrono (120g) Kawa na mleku (200ml) |
3
9 1 7
7 |
21.08 | Kakao na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina- polędwica drobiowa (20g) Ogórek zielony (20g),marchewka(10g) sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
7 7
|
Barszcz czerwony z ziemniakami (250g)
Filet z ryby w sosie koperkowym (80g) Ryż pełnoziarnisty(40g) Surówka z kiszonej kapusty (50g), kalarepka do chrupania ( 50g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9
4
1 7 |
Kakao (200ml),
bulka wr. z masłem (35g), ser zółty (20g), natka, jabłko (120g), |
7
1
7
|
22.08 | Kasza manna mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g) Pasta z ciecierzycy – wyrób własny (35g) Ogórek kwaszony(20g) , kielki rzodkiewki 5g Sok jabłkowy 100% (200ml)
|
1,7
1
|
Zupa z dynią i makaronem brązowym (250g)
Naleśniki z serem białym (100g), borówki (100g) z jogurtem (10g) Kompot owocowy (200ml)/woda 9
7,3,1
7 Kompot owocowy (200ml)/woda |
9,7
1 3
|
Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),
Schab wyrób własny (30g),ogórek kwaszony (30g), śliwki(120g)
|
7
1
|
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
25.08 | Makaron na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Polędwica (20g) Pomidor (20g),sałata 5g sok owocowy 100%(200ml) |
7,1
1
|
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak (250g)
Ryż (40g), ser biały (50g) z jogurtem naturalnym (50ml) i mus truskawkowy (80g),melon (20g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
1,9,
3, 1 7,
7 |
Ciasto marchewkowe-wyrób własny (80g)
arbuz (120g) mleko (200ml) |
8,3
7
|
26.08 | Kwa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser żółty (20g) Papryka czerwona (20g),bazylia (5g) Sok owocowy (200ml) |
7
1
7
|
Zupa włoska z makaronem (250g)
Gulasz drobiowy w sosie curry (70g) Kasza bulgur (40g) Surówka z ogórka kwaszonego i warzyw z oliwa (100g), sałata (10g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
9,
3 1,
1
|
bułka z masłem (35g), dżem (2g),
Orzechy (10g) jabłko (120g) Mleko (200ml) |
1,3
8
7
7 |
27.08
|
Płatki owsiane na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser biały z miodem (35g) marchewka (20g),jabłko(20g) sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
3,4 |
Zupa rybna z ziemniakami (250g)
Pulpet wp. w sosie pomidorowo-śmietanowym (70g) Kasza gryczana (40g) Surówka z selera korzeniowego z jogurtem i rodzynkami (120g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
4,1,9
3,9,7 |
Pasta warzywna -wyrób własny(35g)
Bułka grahamka z masłem (35g) truskawki (120g) Kawa na mleku (200ml) |
9 1
7 |
28.08
|
Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Pasta: masła, jaj i szczypiorku (35g), Kiełki rzodkiewki (20g),pomidor (20g)
sok jabłkowy 100% (200ml) |
7
1
3
|
Zupa pomidorowa z makaronem (250g)
Sznycel z indyka w panierce (80g) Ziemniaki (100g) Marchewka z jabłkiem (120g)ogórek kwaszony (20g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9,3
1
7 |
Bułka z masłem (35g)
Ser biały (20g) szczypiorek arbuz (200g) Kakao na mleku (200ml)
|
1
7
7
|
29.06 | Płatki kukurydziane na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g) ½ jajka, bazylia (5g) Marchewka (20g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
1,7
1 3
|
Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem i kukurydzą (250g)
Makaron (50g) serem biały (50g) jogurt naturalny z borówkami (100g) Kompot owocowy /woda(200ml) |
9
1 7 7 |
Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),
Schab (30g),ogórek kwaszony (30g), jabłko (120g)
|
7
1,
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.