Jadłospis

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
11.08 Kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45)

Ser żółty (20g)

Rzodkiewka (20g),bazylia(5g),

Orzechy 10g

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa kalafiorowa z ryżem (250g)

Kotlet jajeczny(70g)

Ziemniaki (50g)

Mizeria z jogurtem(100g),tarta marchewka (50g),

Kompot owocowy ,woda(200ml)

9,7,1

 

3,1

 

 

 

 

 

 

 

kawa (200ml)

bulka wrocławska z

(5g), masłem (35g),

Szczypiorkiem (2g)

pomidor (20g),

Jabłko (120g)

 

7

1

 

 

 

 

 

 

 

 

7

12.08 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z tuńczyka, jaj i szczypiorku - wyrób własny  (35g)

Ogórek kwaszony (20g) rukola(20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Rosół z kaszą kuskus (250g)

Mięso mielone z warzywami (100g)

makaron (40g)

surówka wiosenna (100g), cykoria,(20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

4

 

 

7

Mleko (200ml),

Ciasto drożdżowe z jabłkiem-wyrób własny (100g,)  truskawki (100g),

 

 

7

3,1,7

 

 

 

 

 

 

 

13.08 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste  z masłem (35g-45g)

Wędlina- schab pieczony (20g)

Papryka (20g),sałata(5g)

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (250g)

Pulpet drobiowy (65-70g)

Ziemniaki (50g)

Surówka po żydowsku(120g),sałata (5g)

Kompot owocowy (200ml)woda

7,9,3

 

1

3,1

 

7

Jogurt naturalny (150ml) , mus z  truskawek (50g)

Bułka z masłem (35g)

winogrono (120g)

Herbata owocowa (200 ml)

1

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

14.08 Kuskus na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Twarożek ze szczypiorkiem (50g)

rzodkiewka,(20g),marchewka(10g)

sok owocowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

7

Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g)

Gołąbek z sosem pomidorowym (130g)

Surówka  z cykorii  (120g)

Ryż brązowy (40g)

Kompot owocowy (200ml)woda

9

3

 

7;1,3

 

Grahamka z masłem (35g)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g),

Arbuz (120g)

 

Kakao na mleku (200ml)

 

1

 

7,3

 

4

 

7

15.08 Święto          

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
18.08 Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina-szynka wp. (20g)

Papryka czerwona (20g),kiełki buraka(2g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7,1

 

 

1

 

 

krupnik (250g), makaron pełnoziarnisty (50g),z sosem mięsno-warzywnym (100g) i serem żółtym (10g)

Brokuł z wody (50g,)marchewka  z jabłkiem(50g)

Woda/

Kompot owocowy (200ml)

1,9,

3,

 

1,

 

7

Jogurt  nat.(150ml), mus z truskawek (50g) bulka z masłem (40g)

jabłko (120g)

Napój cytrynowy (200ml)

7

 

3

 

7,

 

 

19.08 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały ze szczypiorkiem (35g) Rzodkiewka (20g),sałata(5g),

sok owocowy 100%(200ml)

7

 

1

 

 

 

7

 

Zupa pomidorowa z ryżem (250g)

Gulasz drobiowy (70g)

Kasza bulgur (50g)

Surówka z selera naciowego i warzyw z oliwą.(120g), ogórek kwaszony(10g)

 

Kompot owocowy (200ml)/woda

9,1,7

1

 

1,3

 

9

 

 

 

 

 

Chałka z masłem (35g)

Orzechy (10g)

arbuz (120g)

Mleko (200ml)

7,3

8

7

 

 

 

 

 

 

 

 

7

20.08

 

Płatki żytnie (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta warzywna, pomidor (20g),bazylia (5g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

1

 

9,

 

Rosół z kaszą kuskus (250g)

Mięso wołowe mielone z warzywami (100g)

Ziemniaki (50g)

Sałata z rzodkiewką i jogurtem (100g),rukola (10g)

Kompot owocowy/woda (200ml)

1,9,11

 

9

½ jajka,szczypiorek

Bułka grahamka z masłem (35g) winogrono (120g)

Kawa na mleku (200ml)

3

9

1

7

 

 

 

7

21.08 Kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina- polędwica drobiowa (20g)

Ogórek zielony (20g),marchewka(10g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Barszcz czerwony  z ziemniakami (250g)

Filet z ryby w sosie koperkowym (80g)

Ryż pełnoziarnisty(40g)

Surówka z kiszonej kapusty (50g), kalarepka do chrupania ( 50g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

4

 

1

7

Kakao (200ml),

bulka wr. z masłem (35g),

ser zółty (20g), natka,

jabłko (120g),

7

1

 

7

 

 

 

 

 

22.08 Kasza manna mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

Pasta z ciecierzycy – wyrób własny (35g)

Ogórek kwaszony(20g) , kielki rzodkiewki 5g

Sok jabłkowy 100% (200ml)

 

 

 

 

 

 

1,7

 

 

1

 

 

Zupa z dynią  i makaronem brązowym (250g)

Naleśniki z serem białym (100g),

borówki (100g) z jogurtem (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda     9

 

7,3,1

 

7

Kompot owocowy (200ml)/woda

9,7

 

1

3

 

Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),

Schab wyrób własny (30g),ogórek kwaszony (30g),

śliwki(120g)

 

7

1

 

 

 

 

 

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

25.08 Makaron na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Polędwica  (20g)

Pomidor (20g),sałata 5g

sok owocowy 100%(200ml)

7,1

 

 

1

 

 

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak (250g)

Ryż (40g),

ser biały (50g) z jogurtem naturalnym (50ml) i

mus truskawkowy (80g),melon (20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

1,9,

3,

1

7,

 

7

Ciasto marchewkowe-wyrób własny (80g)

arbuz (120g)

mleko (200ml)

8,3

 

 

 

7

 

 

 

26.08 Kwa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser żółty (20g)

Papryka czerwona (20g),bazylia (5g)

Sok owocowy (200ml)

7

 

1

 

 

7

 

 

Zupa włoska z makaronem (250g)

Gulasz drobiowy w sosie curry (70g)

Kasza bulgur (40g)

Surówka z ogórka kwaszonego i warzyw z oliwa (100g), sałata (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

9,

3

1,

 

1

 

 

 

 

 

bułka z masłem (35g), dżem (2g),

Orzechy (10g)

jabłko (120g)

Mleko (200ml)

1,3

 

8

 

7

 

 

 

 

 

 

7

27.08

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały z miodem (35g)

marchewka (20g),jabłko(20g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

 

3,4

Zupa rybna z ziemniakami (250g)

Pulpet wp. w sosie pomidorowo-śmietanowym (70g)

Kasza gryczana (40g)

Surówka z selera korzeniowego z jogurtem i rodzynkami (120g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

4,1,9

 

3,9,7

Pasta warzywna  -wyrób własny(35g)

Bułka grahamka z masłem (35g) truskawki (120g)

Kawa na mleku (200ml)

 

9

1

 

 

 

 

7

28.08

 

 

Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i  pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta: masła, jaj i  szczypiorku (35g),

Kiełki rzodkiewki (20g),pomidor (20g)

 

sok jabłkowy 100% (200ml)

7

 

1

 

3

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem (250g)

Sznycel z indyka w panierce (80g)

Ziemniaki (100g)

Marchewka z jabłkiem (120g)ogórek kwaszony (20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9,3

 

1

 

 

7

Bułka z masłem  (35g)

Ser biały (20g)

szczypiorek

arbuz (200g)

Kakao na mleku (200ml)

 

1

 

7

 

 

7

 

 

 

 

 

29.06 Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

½ jajka, bazylia (5g)

Marchewka (20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

3

 

Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem i kukurydzą (250g)

Makaron (50g)

serem biały (50g)

jogurt naturalny z borówkami (100g)

Kompot owocowy /woda(200ml)

9

 

 

1

7

7

Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),

Schab (30g),ogórek kwaszony (30g), jabłko

(120g)

 

7

 

1,

 

 

 

 

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.