- 02.05.-06.05.2025
- 09.05.-13.05.2025
- 16.05.-20.05.2025
- 23.05.-27.05.2025
- 30.06.2025
- Informacja o alergenach
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
02.06 | Płatki kukurydziane na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g) ½ jajka, szczypiorek (35g) Marchewka (20g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
1,7
1
|
Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem białym i kukurydzą (250g)
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta (130g) Sałata z rzodkiewką i śmietaną, dymka (120g) Kompot owocowy /woda(200ml) |
9
1
3
|
Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),
Schab (20g),ogórek kwaszony (20g), jabłko(120g)
|
7
1,
|
03.06. | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser żółty (20g) Pomidor (20g) Sok jabłkowy 100%(200ml) |
1,7
1
7 3,7
5 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)
Pulpet rybny w sosie koperkowym(120g) Ryż brązowy(40g) Surówka z kapusty kiszonej (100g),sałata Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9
3 4,7
1, |
Chałka z masłem(40g)
(120g),orzechy (10g), arbuz mleko(200ml) |
1
8
7
|
04.06 | Płatki owsiane na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser biały (30g), sałata (20g), ananas(20g)
sok owoc 100% (200ml) |
7
1
7
|
Zupa dyniowa z makaronem (250g)
Sznycel z indyka w panierce (80g) Ziemniaki (40g) Mizeria z jogurtem naturalnym,(120g) marchewka (20g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9,
1,3
7 |
Grahamka z masłem (35g)
schab własny wyrób (20g), kalarepka (20g) gruszka (120g) Kakao na mleku (200ml) |
1
7
7
|
05.06
Wycieczka IV gr. Wyjazd o 9.00 powrót ok. 15.00 |
Kakao na mleku(200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) wędlina wp.(20g), papryka(20g), Kiełki rzodkiewki(5g) Sok owocowy100%(200ml |
7
1
7 7, 3, |
Zupa zacierkowa (250g)
Gulasz wieprzowy (60g w sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami (100g) Kasza bulgur (40g) Surówka z selera naciowego (100g),sałata 10g,Kompot owocowy (200ml),woda |
7
9,1
7,1
|
Bułka z jabłkiem,
Mus owocowy (100g) Mleko(200ml)/ woda |
1
7
7 |
06.06 | Płatki ryżowe na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina drobiowa (20g) Ogórek kwaszony (20g),sałata (20g) Sok owocowy 100% (200ml) |
7,1
1 7
7 |
Zupa z brukselką i ziemniakami (250g)
Naleśniki z serem białym (150g), jabłko prażone (100g) z jogurtem naturalnym (10g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
9
7;1,3
|
Bułka wrocławska (35g)
Pasta: masło, jaj, szczypiorku i tuńczyka (35g) gruszka (100g) kawa (200ml), kiełki , orzechy |
1
7,3
4
7
8 |
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
09.06 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g), wędlina-szynka drobiowa (20g), Ogórek zielony (20g),rukola(5g) sok owocowy 100% (200ml) |
7,1
1
|
Kapuśniak z ziemniakami (250g)
Kluski leniwe (150g), surówka z marchwi i jabłka (100g) Sałata (5g) Kompot owocowy (200ml),woda |
4,9,
3,7
|
Zapiekanka hawajska z szynką, serem żółtym, ananasem (80g) i ketchupem (10g),
mandarynka(100g) herbatka malinowa (200ml), arbuz (100g) |
1
3
7,
|
10.06 | Kakao na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45) Ser żółty (20g) Rzodkiewka (20g), melon( 10g),natka(5g), Sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
7
|
Zupa wiosenna z ryżem (250g)
Schabowy w panierce (70g) Ziemniaki (50g) Koperek (2g) Surówka z kapusty pekińskiej i warzyw(100g),ogórek zielony słupek (30g), Kompot owocowy ,woda(200ml) |
9,7,1
3,1
7
|
kawa (200ml)
bulka z ziarnem i masłem (35g), pasta z ciecierzycy- wyrób własny (30g),sałata (20g) Jabłko (120g)
|
7
1
7 |
11.06
Wycieczka gr II i IV( 8,00-18,00) bez żywienia.
Zostaje gr.I i III |
Makaron na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Pasta z masła, jaj , tuńczyka i szczypiorku (35g) Papryka czerwona (20g),kełki rzodkiewki(2g) sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
3,4 |
Młoda botwinka z ziemniakami (250g)
Gulasz z indyka (80g) Kasza gryczana biała (40g) Surówka z ogórka kwaszonego i warzyw(120g),cykoria (20g) Kompot owocowy (200ml)woda |
7,9
4,1,7
1
7 |
Jogurt naturalny (100ml) , mus z banana (50g)
Bułka z masłem (35g) Gruszka (120g) Herbata owocowa (200 ml)
|
7,1
7
|
12.06 | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina- polędwica (20g) Pomidor (20g),bazylia(5g) Sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
7
|
Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (250g)
Pulpet wp. z sosem pomidorowym (100g) Ryż pełnoziarnisty (50g) Warzywa zasmażane (100g),ogórek konserwowy słupek (20g) Kompot owocowy (200ml)woda |
7,9,3
1 3,1,7
7 1 |
Sałatka owocowa (100g),biszkopty (30g)
Orzechy (10g) Kawa na mleku (200ml) |
1 8
7
|
13.06 | Kuskus na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (30g-35g) Pasta z jajka i szczypiorku (50g) Kalarepka,(20g),marchewka(10g) mus owocowy 100% (200ml) |
1,7
1
7 |
Zupa brokułowa z kaszą pęczak (250g)ser biały z jogurtem (130g)
Mus truskawkowy (100g) makaron (50g), jabłko(20g) Kompot owocowy (200ml)woda |
9
7 7
1
|
Grahamka z masłem (35g)
Wędlina- schab (35g), Truskawki (100g), orzechy
Kakao na mleku (200ml)
|
1
8 7 |
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
16.06 | Płatki ryżowe na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Wędlina-szynka drobiowa (20g) Rzodkiewka(20g), ogórek zielony słupek(20g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
7,1
1
|
Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami (250g), makaron pełnoziarnisty (50g),z sosem mięsno-warzywnym (100g) i serem żółtym (10g)
Brokuł z wody (50g,) marchewka z jabłkiem(50g) Woda/ Kompot owocowy (200ml) |
1,9,
3,
1,
7 |
Jogurt nat.(100ml), mus z truskawek (50g) bulka z masłem (40g), orzechy
Mandarynka (100g) Napój cytrynowy (200ml) |
7
3 8 7,
|
17.06 | Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser biały z miodem (35g) Marchewka (20g),sałata(5g), Mus owocowy 100%(200ml) |
7
1
7
|
Zupa pomidorowa z kaszą kuskus (250g)
pulpet drobiowy w sosie koperkowym (80g) Ryż (50g) Surówka kopenhaska.(120g), Kompot owocowy (200ml)/woda |
9,1
1,3 1,3
9
|
Chałka z masłem (35g)
jabłko (100g) Mleko (200ml) |
1
7
7 |
18.06
|
Płatki żytnie (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) ½ jajka, szczypiorek, Pomidor (20g),bazylia (5g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
1,7
1
3,
|
Zupa wiosenna z ryżem(250g)
gulasz wołowy (100g) Kasza gryczana (40g) Surówka na zimno z młodych buraków (100g), ogórek konserwowy słupek (20g), Kompot owocowy/woda (200ml) |
1,9,11
9 |
truskawki(100g)
Kawa na mleku (200ml) Ciasto drożdżowe z jabłkiem wyrób własny (100g), orzechy |
9 1 7
8
|
Boże Ciało | 7
1
7
|
|||||
20.06
Dyżur |
Kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g) Pasta z ciecierzycy – wyrób własny (35g) Ogórek kwaszony(20g) , kiełki 5g Sok jabłkowy 100% (200ml)
|
1,7
1
|
krupnik (250g)
makaron z serem białym (150g) Truskawki z jogurtem naturalny (100g), Kompot owocowy (200ml)/woda |
1,9,
3 1 7,
|
Mleko (200ml), bułka z jabłkiem (35g),
Gruszka(100g)
|
7
1
|
Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie
Data | Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny | Podwieczorek | Alergeny |
23.06 | Płatki żytnie na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser żółty (20g) Papryka czerwona (20g),bazylia (5g) Sok owocowy (200ml) |
7
1
7
|
Zupa z fasolką szparagową i makaronem (250g)
Curry z warzywami i kurczakiem (100g) Kasza bulgur (40g), Marchewka z jabłkiem (100g), sałata (10g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
9
1,
1
|
Kawa na mleku (200ml), bułka grahamka z masłem (35g),
Pomidor (20g), jabłko(120g) orzechy
|
7
1,
8 |
24.06
|
kakao na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Ser biały z miodem (35g) melon (20g) sok owocowy 100% (200ml) |
7
1
3,4 |
Zupa koperkowa z ziemniakami (250g)
Pulpet drobiowy w sosie pomidorowo-śmietanowym (90g) Ryż pełnoziarnisty (40g) Surówka z selera korzeniowego z jogurtem i rodzynkami (120g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
1,9
9 |
Pasta warzywna (35g)
Bułka pełnoziarnista z masłem (35g) gruszka (100g) Kawa na mleku (200ml) |
9 1
7 |
25.06 | Płatki jaglane na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g) Pasta z tuńczyka, jaj i szczypiorku - wyrób własny (35g) Ogórek kwaszony (20g) rukola(20g) Sok jabłkowy 100% (200ml) |
7
1
7 7
|
Rosół z kaszą kuskus (250g)
Mięso mielone z warzywami (100g) makaron (40g) surówka wiosenna (100g), cykoria,(20g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
7,9
4
7 |
Kakao (200ml),
bulka wr. z masłem (35g), ser żółty (20g), natka, truskawki (100g),
|
7
1
7
|
26.06 | kawa na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g), schab (35g) Ogórek (20g), Sok jabłkowy 100% (200ml) |
1,7
1
|
Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem i kukurydzą (250g)
Ziemniaki (40g), kotlet z jajka (80g), Marchewka słupki (30g) Sałata z rzodkiewką i śmietaną, dymka (100g) Kompot owocowy /woda(200ml) |
9
1
3
|
Mleku (200ml)
Bułka z masłem i dżemem (40g) Gruszka(100g)
|
1,
7
8
7 |
27.06 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml)
Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g), szynka drobiowa (20g) Rzodkiewka (20g), Sok jabłkowy 100% (200ml) |
7
1 |
żurek z ziemniakami i jajkiem (250g)
Ryż z serem białym (150g) Truskawki z jogurtem naturalny (100g) Kompot owocowy (200ml)/woda |
3, 7
1,7 |
Chałka z masłem (35g)
Orzechy (10g), Jabłko (100g) mleko (200ml)
|
7
1,
8 |
Początek przerwy wakacyjnej
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.