Jadłospis

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
02.06 Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

½ jajka, szczypiorek (35g)

Marchewka (20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

 

Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem białym i kukurydzą (250g)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta (130g)

Sałata z rzodkiewką i śmietaną, dymka (120g)

Kompot owocowy /woda(200ml)

9

 

1

 

3

 

Mleko(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),

Schab (20g),ogórek kwaszony (20g),

jabłko(120g)

 

7

 

1,

 

 

 

 

03.06. Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste  z masłem (35g-45g)

Ser żółty (20g)

Pomidor (20g)

Sok jabłkowy 100%(200ml)

1,7

 

1

 

7

3,7

 

 

 

 

5

Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)

Pulpet rybny  w sosie koperkowym(120g)

Ryż brązowy(40g) Surówka z kapusty kiszonej (100g),sałata

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

3

4,7

 

1,

Chałka z masłem(40g)

(120g),orzechy (10g), arbuz

mleko(200ml)

1

 

8

 

 

7

 

 

04.06 Płatki owsiane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i  pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały (30g),

sałata (20g), ananas(20g)

 

sok owoc 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa dyniowa z makaronem (250g)

Sznycel z indyka w panierce (80g)

Ziemniaki (40g)

Mizeria z jogurtem naturalnym,(120g) marchewka (20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9,

 

1,3

 

 

7

Grahamka z masłem (35g)

schab własny wyrób (20g),

kalarepka (20g)

gruszka (120g)

Kakao na mleku (200ml)

1

7

 

 

 

 

7

 

 

05.06

Wycieczka IV gr.

Wyjazd o 9.00 powrót ok. 15.00

Kakao na mleku(200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

wędlina  wp.(20g),   papryka(20g),

Kiełki rzodkiewki(5g)

Sok owocowy100%(200ml

7

 

1

 

7

7,

3,

Zupa zacierkowa (250g)

Gulasz wieprzowy (60g w sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami (100g)

Kasza bulgur (40g)

Surówka z selera naciowego  (100g),sałata 10g,Kompot owocowy (200ml),woda

7

9,1

 

 

7,1

 

 

 

 

Bułka z jabłkiem,

Mus owocowy (100g)

Mleko(200ml)/ woda

1

 

7

 

 

 

 

 

 

7

06.06 Płatki ryżowe  na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina drobiowa (20g)

Ogórek kwaszony (20g),sałata (20g)

Sok owocowy 100% (200ml)

7,1

 

1

7

 

7

Zupa  z  brukselką  i ziemniakami (250g)

Naleśniki z serem białym (150g),

jabłko prażone (100g) z jogurtem naturalnym (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

9

 

 

7;1,3

 

 

Bułka wrocławska (35g)

Pasta: masło, jaj, szczypiorku i  tuńczyka  (35g)

gruszka (100g)

kawa (200ml), kiełki , orzechy

1

 

7,3

 

4

 

7

 

8

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
09.06 Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g), wędlina-szynka drobiowa (20g),

Ogórek zielony (20g),rukola(5g)

sok owocowy 100% (200ml)

7,1

 

 

1

 

 

Kapuśniak z ziemniakami (250g)

Kluski leniwe (150g), surówka z marchwi i jabłka (100g)

Sałata (5g)

Kompot owocowy (200ml),woda

4,9,

 

3,7

 

 

 

Zapiekanka hawajska z szynką, serem żółtym, ananasem (80g) i ketchupem (10g),

mandarynka(100g)

herbatka malinowa (200ml), arbuz (100g)

1

 

3

 

 

 

7,

 

10.06 Kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45)

Ser żółty (20g)

Rzodkiewka (20g), melon( 10g),natka(5g),

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa wiosenna z ryżem (250g)

Schabowy w panierce (70g)

Ziemniaki (50g)

Koperek (2g)

Surówka z kapusty pekińskiej  i warzyw(100g),ogórek zielony słupek (30g),

Kompot owocowy ,woda(200ml)

9,7,1

 

3,1

 

 

 

7

 

 

 

kawa (200ml)

bulka z ziarnem i

masłem (35g), pasta  z ciecierzycy- wyrób własny (30g),sałata (20g)

Jabłko (120g)

 

7

1

 

 

 

 

 

 

 

 

7

11.06

Wycieczka gr II i IV( 8,00-18,00) bez żywienia.

 

 

Zostaje gr.I i III

Makaron  na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z masła, jaj , tuńczyka  i szczypiorku (35g)

Papryka czerwona (20g),kełki rzodkiewki(2g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

 

3,4

Młoda botwinka z ziemniakami (250g)

Gulasz z indyka (80g)

Kasza gryczana biała (40g)

Surówka z ogórka kwaszonego i warzyw(120g),cykoria (20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

7,9

 

4,1,7

 

1

 

7

Jogurt naturalny (100ml) , mus z  banana (50g)

Bułka z masłem (35g)

Gruszka (120g)

Herbata owocowa (200 ml)

 

 

7,1

 

 

 

7

 

 

12.06 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste  z masłem (35g-45g)

Wędlina- polędwica (20g)

Pomidor (20g),bazylia(5g)

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (250g)

Pulpet wp. z sosem pomidorowym (100g)

Ryż pełnoziarnisty (50g)

Warzywa zasmażane  (100g),ogórek konserwowy słupek (20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

7,9,3

 

1

3,1,7

 

7

1

Sałatka owocowa (100g),biszkopty (30g)

Orzechy (10g)

Kawa na mleku (200ml)

 

1

8

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

13.06 Kuskus na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (30g-35g)

Pasta z jajka i szczypiorku  (50g)

Kalarepka,(20g),marchewka(10g)

mus owocowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

7

Zupa brokułowa z kaszą pęczak (250g)ser biały z jogurtem (130g)

Mus truskawkowy (100g)

makaron (50g), jabłko(20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

9

7

7

 

1

 

 

Grahamka z masłem (35g)

Wędlina- schab (35g),

Truskawki (100g), orzechy

 

Kakao na mleku (200ml)

 

1

 

 

 

 

8

7

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
16.06 Płatki ryżowe na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina-szynka  drobiowa (20g)

Rzodkiewka(20g), ogórek zielony słupek(20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7,1

 

 

1

 

 

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami (250g), makaron pełnoziarnisty (50g),z sosem mięsno-warzywnym (100g) i serem żółtym (10g)

Brokuł z wody (50g,) marchewka  z jabłkiem(50g)

Woda/

Kompot owocowy (200ml)

1,9,

3,

 

1,

 

7

Jogurt  nat.(100ml), mus z truskawek (50g) bulka z masłem (40g), orzechy

Mandarynka (100g)

Napój cytrynowy (200ml)

7

 

3

8

7,

 

 

17.06 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały z miodem (35g) Marchewka (20g),sałata(5g),

Mus owocowy 100%(200ml)

7

 

1

 

 

 

7

 

Zupa pomidorowa z kaszą kuskus (250g)

pulpet drobiowy w sosie koperkowym (80g)

Ryż (50g)

Surówka kopenhaska.(120g),

Kompot owocowy (200ml)/woda

9,1

 

1,3

1,3

 

9

 

 

 

 

 

Chałka z masłem (35g)

jabłko (100g)

Mleko (200ml)

1

7

 

 

 

 

 

 

 

 

7

18.06

 

Płatki żytnie (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

½ jajka, szczypiorek,

Pomidor (20g),bazylia (5g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

1

 

3,

 

Zupa wiosenna z  ryżem(250g)

gulasz wołowy (100g)

Kasza gryczana (40g)

Surówka na zimno z młodych buraków (100g), ogórek  konserwowy słupek (20g),

Kompot owocowy/woda (200ml)

1,9,11

 

9

truskawki(100g)

Kawa na mleku (200ml)

Ciasto  drożdżowe z jabłkiem  wyrób własny  (100g), orzechy

 

9

1

7

 

8

 

 

Boże Ciało           7

1

 

7

 

 

 

 

 

20.06

Dyżur

Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

Pasta z ciecierzycy – wyrób własny (35g)

Ogórek kwaszony(20g) ,  kiełki 5g

Sok jabłkowy 100% (200ml)

 

 

 

 

 

 

1,7

 

 

1

 

 

krupnik (250g)

makaron z serem białym (150g)

Truskawki z jogurtem naturalny (100g),

Kompot owocowy (200ml)/woda

1,9,

3

1

7,

 

 

Mleko (200ml), bułka z jabłkiem (35g),

Gruszka(100g)

 

7

1

 

 

 

 

 

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
23.06 Płatki żytnie na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser żółty (20g)

Papryka czerwona (20g),bazylia (5g)

Sok owocowy (200ml)

7

 

1

 

 

7

 

 

Zupa z fasolką szparagową i  makaronem (250g)

Curry z warzywami i kurczakiem (100g)

Kasza bulgur (40g), Marchewka z jabłkiem (100g), sałata (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

9

 

1,

 

 

1

 

 

 

 

Kawa na mleku (200ml), bułka grahamka z masłem (35g),

Pomidor (20g),

jabłko(120g)

orzechy

 

 

 

 

 

 

7

 

1,

 

 

 

8

24.06

 

kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały z miodem (35g)

melon (20g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

 

3,4

Zupa koperkowa z ziemniakami (250g)

Pulpet drobiowy w sosie pomidorowo-śmietanowym (90g)

Ryż pełnoziarnisty (40g)

Surówka z selera korzeniowego z jogurtem i rodzynkami (120g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

1,9

 

9

Pasta warzywna (35g)

Bułka pełnoziarnista z masłem (35g) gruszka (100g)

Kawa na mleku (200ml)

 

9

1

 

 

 

 

7

25.06 Płatki jaglane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z tuńczyka, jaj i szczypiorku - wyrób własny  (35g)

Ogórek kwaszony (20g) rukola(20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Rosół z kaszą kuskus (250g)

Mięso mielone z warzywami (100g)

makaron (40g)

surówka wiosenna (100g), cykoria,(20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

4

 

 

7

Kakao (200ml),

bulka wr. z masłem (35g),

ser żółty (20g), natka,  truskawki (100g),

 

 

7

1

 

7

 

 

 

 

 

26.06 kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g), schab  (35g)

Ogórek  (20g),

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

 

Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem i kukurydzą (250g)

Ziemniaki (40g), kotlet z jajka (80g), Marchewka słupki (30g)

Sałata z rzodkiewką i śmietaną, dymka (100g)

Kompot owocowy /woda(200ml)

9

 

1

 

3

 

Mleku (200ml)

Bułka z masłem i dżemem (40g)

Gruszka(100g)

 

1,

7

 

8

 

7

27.06 Płatki jęczmienne  na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g), szynka drobiowa  (20g)

Rzodkiewka (20g),

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7

 

 

1

żurek z ziemniakami i jajkiem (250g)

Ryż z serem białym (150g)

Truskawki z jogurtem naturalny (100g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

3, 7

 

1,7

Chałka z masłem (35g)

Orzechy (10g),

Jabłko (100g)

mleko (200ml)

 

 

 

7

 

1,

 

 

 

8

Początek przerwy wakacyjnej

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.