Jadłospis

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
01.04

Wycieczka gr. II, IV

Kakao na mleku(200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z soczewicy (30g),   papryka(20g),

Kiełki rzodkiewki(5g)

Sok owocowy100%(200ml

7

 

1

 

7

7,

3,

Zupa zacierkowa (250g)

Gulasz wieprzowy (60g w sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami (100g)

Kasza bulgur (40g)

Surówka z selera naciowego  (100g),sałata 5g,Kompot owocowy (200ml),woda

7

9,1

 

 

7,1

 

 

 

 

Bułka z jabłkiem,

mandarynka (100g)

Mleko(200ml)

1

 

7

 

 

 

 

 

 

7

02.04 Płatki jaglane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste  z masłem (35g-45g)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (35g)

Pomidor (20g)marchewka (10g)

Sok jabłkowy 100%(200ml)

1,7

 

1

 

7

3,7

 

 

 

 

5

Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)

Pulpet rybny  w sosie cytrynowym(100g)

Ryż brązowy(40g) Surówka z kapusty kiszonej (100g),sałata

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

3,

 

4,7

 

1,

Chałka z masłem(40g)

(120g),orzechy (10g), winogrona

mleko(200ml)

1

 

 

8

 

7

 

 

03.04 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i  pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały (30g),

sałata (20g), ananas(20g)

 

sok owoc 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa dyniowa z makaronem (250g)

Sznycel z indyka w panierce (80g)

Ziemniaki (40g)

Mizeria z jogurtem (120g) marchewka (20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9,3

 

1

 

 

7

Grahamka z masłem (35g)

schab własny wyrób (20g),

kalarepka (20g)

jabłko (120g)

Kakao na mleku (200ml)

1

7

 

 

 

 

7

 

 

04.04 Płatki ryżowe  na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina drobiowa (20g)

Ogórek kwaszony (20g),sałata (20g)

Sok owocowy 100% (200ml)

7,1

 

1

7

 

7

Zupa  z  brukselką  i ziemniakami (250g)

Naleśniki z serem białym (150g),

jabłko prażone (80g) i jogurtem (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

9

 

 

7;1,3

 

 

Bułka wrocławska (35g)

Pasta: masło, jaj, szczypiorku i  tuńczyka  (35g)

gruszka (100g)

kawa (200ml), orzechy

1

 

7,3

 

4

 

7

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
07.04 Płatki owsiane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g), wędlina-szynka drobiowa (20g),

Ogórek zielony (20g),rukola(5g)

sok owocowy 100% (200ml)

7,1

 

 

1

 

 

Zupa rybna z ziemniakami (250g)

Kluski leniwe (150g), surówka z marchwi i jabłka (100g)

Sałata (5g)

Kompot owocowy (200ml),woda

4,9,

 

3,7

 

 

 

Bułka z ziarnem z masłem (35g), pomidor (20g),

mandarynka(100g)

Kawa na mleku (200ml)

1

 

3

 

 

 

7,

 

08.04 Kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45)

Ser żółty (20g)

Rzodkiewka (20g),natka(5g),

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

 

 

Zupa kalafiorowa z ryżem (250g)

Schabowy w panierce (70g)

Ziemniaki (50g)

Koperek (2g)

Surówka z kapusty pekińskiej  i warzyw(120g),

Kompot owocowy ,woda(200ml)

9,7,1

 

3,1

 

 

 

7

 

 

 

kawa (200ml)

bulka wrocławska z

masłem (35g), pasta  z ciecierzycy- wyrób własny (30g),ogórek kwaszony (20g)

Jabłko (120g)

 

7

1

 

 

 

 

 

 

 

 

7

09.04 Płatki ryżowe na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z masła, jaj , makreli i szczypiorku (35g)

Papryka czerwona (20g),kełki rzodkiewki(2g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

 

3,4

Barszcz czerwony z ziemniakami (250g)

Gulasz z indyka (60g)

Kasza gryczana biała (40g)

Surówka królewska z  żurawiną(120g),cykoria (20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

7,9

 

4,1,7

 

1

 

7

Sałatka owocowa (100g),herbatniki (30g)

Orzechy (10g)

Kawa na mleku (200ml)

 

7,1

 

8

 

7

 

 

10.04 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste  z masłem (35g-45g)

Wędlina- polędwica (20g)

Pomidor (20g),bazylia(5g)

Sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (250g)

Pulpet wp. z sosem pomidorowym (130g)

Ryż pełnoziarnisty (50g)

Warzywa zasmażane  (100g),sałata(20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

7,9,3

 

1

3,1,7

 

7

Jogurt naturalny (100ml) , mus z  banana (50g)

Bułka z masłem (35g)

Gruszka (120g)

Herbata owocowa (200 ml)

1

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

11.04 Kuskus na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (30g-35g)

Pasta z jajka i szczypiorku  (50g)

Kalarepka,(20g),marchewka(10g)

mus owocowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

7

Zupa brokułowa z kaszą pęczak (250g)ser biały z jogurtem (130g)

Mus truskawkowy (100g)

makaron (50g), jabłko(20g)

Kompot owocowy (200ml)woda

9

7

7

 

1

 

 

Grahamka z masłem (35g)

Wędlina- schab (35g),

arbuz (120g), orzechy

 

Kakao na mleku (200ml)

 

1

 

 

 

 

 

7

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
14.04 Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina-szynka  drobiowa (20g)

Rzodkiewka(100g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7,1

 

 

1

 

 

krupnik (250g), makaron pełnoziarnisty (50g),z sosem mięsno-warzywnym (100g) i serem żółtym (10g)

Brokuł z wody (50g,)marchewka  z jabłkiem(50g)

Woda/

Kompot owocowy (200ml)

1,9,

3,

 

1,

 

7

Jogurt  nat.(100ml), mus z truskawek (50g) bulka z masłem (40g), orzecgy

Mandarynka (100g)

Napój cytrynowy (200ml)

7

 

3

 

7,

 

 

15.04 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały z miodem (35g) Marchewka (20g),sałata(5g),

Mus owocowy 100%(200ml)

7

 

1

 

 

 

7

 

Zupa pomidorowa z kaszą kuskus (250g)

pulpet drobiowy w sosie koperkowym (80g)

kopytka (60g)

Surówka kopenhaska.(120g),

Kompot owocowy (200ml)/woda

9,1

 

1,3

1,3

 

9

 

 

 

 

 

Chałka z masłem (35g)

jabłko (100g)

Mleko (200ml)

1

7

 

 

 

 

 

 

 

 

7

16.04

 

Płatki żytnie (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

½ jajka, szczypiorek,

Pomidor (20g),bazylia (5g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

1

 

3,

 

Zupa z jarmużem i ryżem(250g)

gulasz wołowy (100g)

Kasza gryczana (40g)

Buraki zasmażane (100g), sałata(10g),

Kompot owocowy/woda (200ml)

1,9,11

 

9

Winogrono (100g)

Kawa na mleku (200ml)

Ciasto  drożdżowe z jabłkiem własny wyrób (80g), orzechy

 

9

1

 

 

 

 

7

17.04 Kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Wędlina- polędwica drobiowa (20g)

Ogórek zielony (20g),marchewka(10g)

Mus owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

żurek z jajkiem i  ziemniakami (250g)

Filet z ryby w sosie koperkowym (80g)

Ziemniaki(40g)

Surówka z kiszonej kapusty (50g),tarta kalarepka( 50g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

4

 

 

7

Kawa na mleku (200ml),

bulka wr. z masłem (35g),

ser zółty (20g), natka,

jabłko (100g),

7

1

 

7

 

 

 

 

 

18.04 Kasza kukurydziana na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

Pasta z ciecierzycy – wyrób własny (35g)

Ogórek kwaszony(20g) , kielki rzodkiewki 5g

Sok jabłkowy 100% (200ml)

 

 

 

 

 

 

1,7

 

 

1

 

 

Zupa  neaopolitańska z makaronem (250g)

Naleśniki z serem białym (150g)

Truskawki z jogurtem naturalny (100g),

Kompot owocowy (200ml)/woda

9

 

1

7,

3

7

Kawa (200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),

Schab wyrób własny (30g),sałata(20g),

Gruszka(100g)

 

7

 

1,

 

 

 

 

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
22.04 kakao na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser żółty (20g)

Papryka czerwona (20g),bazylia (5g)

Sok owocowy (200ml)

7

 

1

 

 

7

 

 

Zupa z fasolką szparagową i  makaronem (250g)

Curry z warzywami i kurczakiem (80g)

Kasza bulgur (40g), Marchewka z jabłkiem (100g), sałata (10g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

9

 

1,

 

 

1

 

 

 

 

Kawa na mleku (200ml), bułka grahamka z masłem (35g),

Pomidor (20g),

jabłko(120g)

 

 

 

 

 

 

 

7

 

1,

 

 

 

 

23.04

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Ser biały z miodem (35g)

melon (20g)

sok owocowy 100% (200ml)

7

 

1

 

 

3,4

Zupa rybna z ziemniakami (250g)

Pulpet drobiowy w sosie pomidorowo-śmietanowym (70g)

Kasza gryczana (40g)

Surówka z selera korzeniowego z jogurtem i rodzynkami (120g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

1,9

 

9

Pasta warzywna (35g)

Bułka pełnoziarnista z masłem (35g) gruszka (100g)

Kawa na mleku (200ml)

 

9

1

 

 

 

 

7

24.04 Kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Pasta z tuńczyka, jaj i szczypiorku - wyrób własny  (35g)

Ogórek konserwowy (20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

7

 

1

 

7

7

 

Krem z dyni (250g)

Bitki w sosie własnym (70g)

makaron (40g)

Buraczki zasmażane (100g), sałata,

Kompot owocowy (200ml)/woda

7,9

 

4

 

 

7

Kakao (200ml),

bulka wr. z masłem (35g),

ser zółty (20g), natka,  winogrono (100g),

 

 

7

1

 

7

 

 

 

 

 

25.04 Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g), schab  (35g)

Rzodkiewka (20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

 

Zupa z cukinią, kurczakiem, ryżem i kukurydzą (250g)

Ziemniaki (40g), kotlet z jajka (80g), Marchewka z groszkiem (100g)

Sałata z rzodkiewką i śmietaną, dymka (30g)

Kompot owocowy /woda(200ml)

9

 

1

 

3

 

Chałka z masłem (35g)

Orzechy (10g),

Jabłko (100g)

Kawa inka (200ml)

 

Uwaga: jadłospis może ulec małej zmianie

Data Śniadanie Alergeny Obiad Alergeny Podwieczorek Alergeny
28.04 Makaron na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane  i pełnoziarniste z masłem (35g-45g)

Polędwica  (20g)

Pomidor (20g),sałata 5g

Sok owocowy 100%(200ml)

7,1

 

 

1

 

 

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak (250g)

Ryż (40g),

ser biały (50g) z jogurtem naturalnym (50ml) i

jabłko prażone (100g), marchewka (20g)

Kompot owocowy (200ml)/woda

1,9,

3,

1

7,

 

7

Ciasto własny wyrób -szarlotka (100g), orzechy

Mandarynka (100g)

Kawa na mleku  (200ml)

 

 

3

 

 

 

 

7

29.04 kawa na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane z masłem (35g-45g)

½ jajka, szczypiorek (35g)

Marchewka (20g)

Sok jabłkowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

 

Zupa  jarzynowa koperkowa z ziemniakami (250g)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta (130g)

Sałata wiosenna: sałata, rzodkiewką, pomidor, szczypiorek z oliwą z oliwek (120g)

Kompot owocowy /woda(200ml)

9

 

1

 

3

 

kakao(200ml), bułka pełnoziarnista z masłem (35g),

Schab wyrób własny (30g),ogórek kwaszony (30g),

Jabłko (100g)

7

 

1,

 

 

 

 

30.04 Płatki kukurydziane na mleku (200ml)

Pieczywo mieszane i pełnoziarniste z masłem (30g-35g)

Pasta z jajka i szczypiorku  (50g)

(20g),papryka(20g)

sok owocowy 100% (200ml)

1,7

 

 

1

 

 

Zupa  wenecka z ryżem (250g)

Gulasz z indyka (60g)

Kasza kuskus  (40g)

Surówka  wielowarzywna z jogurtem naturalnym(120g),cykoria (20g)

Kompot owocowy

9

 

1

 

3

 

kawa(200ml), bułka  z masłem (35g),

pomidor (20g),szczypiorek,

Gruszka(120g)

 

7

 

1,

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.